Pages Menu
Categories Menu

5 опасности от липса на сън

Учените твърдят, че в продължение на седмица средно хората нямат достатъчно сън. И така се налага да наваксваме от 8 до 16 часа сън

Учените твърдят, че в продължение на седмица средно хората нямат достатъчно сън. И така се налага да наваксваме от 8 до 16 часа сън

В същото време според тях много хора подценяват опасността от недостиг на сън или изобщо не вярват, че липсата на сън не е налице в техния живот (въпреки че е налице). Експертите припомниха опасните здравни последици от постоянната липса на сън.

Повредена ДНК

Проучване на изследователи от Университета в Хонконг показа, че липсата на сън увеличава количеството на оксидативните ДНК увреждания и намалява способността на имунната система да възстанови ДНК в случай на такова увреждане. Такъв процес е опасен, тъй като може да доведе до развитие на сърдечно-съдови заболявания и диабет.

„В бъдеще, в зависимост от това коя част от ДНК е повредена, съпротивлението на организма към стрес може да намалее. Тогава механизмите на увреждане на нервната тъкан, които допринасят за смъртта на невроните. Те ще се развият още по-силно, а системите, които са кодирани в ДНК и защитават клетката, може да не работят ”, заяви руският учен Михаил Полуектов.

Психични разстройства

Едно дете трябва да спи най-малко седем часа на ден, а възрастните – поне шест часа. Изследователи от Калифорнийския университет в Бъркли установиха, че липсата на сън е опасна поради способността си да предизвиква мълчаливо психични разстройства – усещането на човека за емоциите и намеренията се променя. Също така, поради липса на сън, концентрацията намалява и броят на грешките, свързани с когнитивната активност, нарастват.

„След седмица липса на сън човек не забелязва, че възможностите му са се влошили. Той смята, че прави всичко по същия начин, както преди, и не може критично да прецени състоянието си, което е двойно опасно ”, каза Полуектов.

Повишен риск от болест на Алцхаймер

По време на сън токсични метаболитни продукти, включително бета-амилоидни протеини, чието натрупване е свързано с развитието на болестта на Алцхаймер, се отстраняват от мозъка. Именно когато липсва сън тези вещества се натрупват в мозъка.

Вероятността от сърдечни заболявания, инфаркти и инсулти

Най-опасната форма на липса на сън: когато човек системно спи не повече от 5 часа. Това драматично увеличава риска от развитие на хипертония и, като резултат, от сърдечно-съдови заболявания.

Загуба на контрол върху храната

Друга опасност от липса на сън: хората започват да злоупотребяват с нездравословни храни, особено сладки. Учените от университета в Чикаго откриха, че при липсата на сън в кръвта повишава нивото на ендоканабиноиди – тези вещества стимулират увеличеното производство на компоненти, които причиняват удоволствие от яденето, което отслабва контрола над изядените „сладкиши“. Липсата на сън по-често докарва наднормено тегло.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.