Pages Menu
Categories Menu

6 причини за появата на страхова невроза

Има повече от една причина, поради която пациентите развиват страхова невроза

 

страхова невроза

Изследователите и учените се опитват да разберат повече за биологичните, психологичните и социалните фактори, които влияят върху развитието на страхова невроза. Всички следващи причини, които ще изброим, се смята, че играят роля в появата на страхова невроза:

  • Генетика и наследственост
  • Химически дисбаланс в мозъка
  • Различни типове личности
  • Социални фактори
  • Медицински условия
  • Прием на наркотици и други упойващи вещества

Генетика и наследственост

Има ясни доказателства, че страхова невроза може да се предава като наследствена болест в семейството. Ако родител или роднина на един човек страда от страхова невроза, има големи шансове това лице да се окаже страдащо от страхова невроза. Тези констатации показват, че генетичният фактор в съчетание с определени социални фактори предразполага някои хора да развият страхова невроза.

Химически дисбаланс в мозъка

Учените силно вярват, че химията на мозъка играе роля в появата на страхова невроза. Когато е налице дисбаланс на химичните вещества (такива като серотонин и допамин) в мозъка, човек може да чувства тревожност или депресия.

Личностни типове

Хората с определени видове на личността са по-склонни да развият страхова невроза. За пример: хора, които имат ниско самочувствие и не притежават кой знае какви завидни умения могат да бъдат по-податливи към развитието на страхова невроза. Основният характер на индивида го прави един чувствителен към специфичните видове разстройства, включително и страхова невроза.

Социални фактори

Ролята на социалните фактори в развитието на страхова невроза се изучава от учените от доста дълго време. Има връзка между появата на страхова невроза и дългосрочно излагане на злоупотреба, насилие, бедност и т.н. Тези житейски опити влияят върху податливостта на индивида към страхова невроза. Израсналите в семейство, където има страх и тревожност, могат да станат податливи и в един момент да развият страхова невроза.

Медицински причини

Понякога тревожност може да бъде причинена от наличието на медицински заболявания като някои неврологични заболявания, ендокринологични разстройства, сърдечносъдови заболявания, и т.н.

Прием на наркотици и други упойващи вещества

Страхова невроза може да бъде причинена поради използването на някои лекарства като амфетамини, успокоителни, стероиди, контрацептивни хапчета, при болни, подложени на хормонално лечение и т.н.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.