Pages Menu
Categories Menu

Децата трябва да растат сред природата, казват психолозите

Учените от университета в Орхус ( Дания) предупреждават: животът в голям град се отразява неблагоприятно на психиката на децата

Учените от университета в Орхус ( Дания) предупреждават: животът в голям град се отразява неблагоприятно на психиката на децата

Ако детето е заобиколено от зеленина, то има 55% намален риск от психични отклонения, пише Medical Express. Това заключение са направили от учените, след като сравниха наличието на зелени площи около домовете на почти един милион датчани и данни за риска от развитие на едно от 16-те различни психични разстройства в бъдеще за деца, живеещи в къщи.

Според експерти шумът, замърсяването на въздуха, инфекциите и лошите социално-икономически условия увеличават риска от развитие на психично разстройство. С всички тези проблеми редовно се сблъскват жителите на големите градове. В същото време, според предишни проучвания: по-голям брой зелени площи допринася за социалното сближаване, повишава нивото на физическа активност на хората и може да подобри когнитивното развитие на децата.

Както подчертават авторите на последното изследване, рискът от психични отклонения намалява най-много, ако детето прекарва максималното време, заобиколено от зеленина от раждането до 10 години.

Припомняме, че същия извод важи и за възрастните хора

При предишни проучвания стана ясно, че зелените пространства, живота на село и честите излети в планината ще удължат живота и на възрастните хора.

Оказа се, че по-възрастните хора, живеещи в райони с най-висока концентрация на зелени площи в радиус от 250 метра от дома, имат 27% по-ниска смъртност в сравнение с хората, живеещи в райони с най-ниска концентрация на насаждения.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.