Pages Menu
Categories Menu

Депресията и тревожността не са по-малко опасни от тютюнопушенето и затлъстяването

Хората, които се борят с депресията тревожността, може да са изложени на повишен риск от развитие на други заболявания, включително сърдечни заболявания

Хората, които се борят с депресията тревожността, може да са изложени на повишен риск от развитие на други заболявания, включително сърдечни заболявания

Според ново американско проучване, рискът в този случай може да бъде съпоставим с риска от тютюнопушене и затлъстяване. Научната информация е публикувана в списание Health Psychology.

Авторите анализират данни за здравния статус на повече от 15 000 възрастни, които са били наблюдавани за период от четири години по време на голямо проучване на здравния статус на по-възрастните американци. 16% от тях имат високи нива на тревожност и депресия, 31% са затлъстели, а 14% са пушачи.

Изследователите са открили, че в сравнение с пациентите, които не са изпитвали тревожност и депресия, рискът от развитие на редица заболявания при „депресираните“ пациенти е значително увеличен: сърдечни заболявания – с 65%, инсулт – с 64%, хипертония – с 50%. Рискът от развитие на артрит е особено висок – с 87%.

„Такова високо ниво на риск е подобно на рисковете, с които се сблъскват пушачите или пациентите със затлъстяване

Когато става въпрос за артрит, тревожност и депресия изглежда, че има дори по-голям риск от тютюнопушенето и затлъстяването”, казва старшият автор O’Донован (Aoife O’Donovan) от Калифорнийския университет в Сан Франциско (UCSF).

Изследователският екип също установи връзка между депресията и тревожността със симптоми като главоболие, болка в гърба, лошо храносмилане и недостиг на въздух. Например, пациентите с депресия и тревожност страдат от главоболие с 161% по-често, докато при пушачите и пациентите със затлъстяване няма увеличаване на честотата на главоболие.

Проучването не откри корелация между депресията и повишения риск от рак

„Нашите резултати са в съответствие с много други изследвания, които показват, че психологическите разстройства не са значителен предиктор на рака. Трябва да спрем да обвиняваме рака за стреса, депресията и тревожността ”, казва О’Донован.

Важно е да се отбележи ограниченият характер на това проучване, тъй като данните са получени от самооценките на пациентите, а не поради тяхната клинична оценка. Данните, които пациентите докладват за себе си, е трудно да се проверят и могат да бъдат интерпретирани по различни начини.

Проучването се основава на подробни интервюта и други методи на изследване, така че е наблюдателно по своята същност.

Трябва също да се отбележи, че много от предишните проучвания от последните години говориха за връзката между депресията и сърдечните заболявания и настоящото проучване само потвърждава техните резултати.

Изследователите също така подчертаха значението на здравните работници да обръщат повече внимание на депресията и тревожността като прогностични параметри за други заболявания.

„Симптомите на тревожност и депресия са тясно свързани с лошото здраве, но все още им се отделя много по-малко внимание в първичната медицинска помощ, в сравнение с фактори като пушенето и затлъстяването“, казва авторът на изследването Андреа Найлс. ,

Както във всички проучвания от този тип, резултатите от тази работа не доказват наличието на пряка връзка, но могат да показват сериозни потенциални рискови фактори.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.