Pages Menu
Categories Menu

Достатъчно количество сън намалява риска от инсулт и инфаркт

Недоспиването и недостатъчното количество сън може да е причина за съдови аномалии

Недоспиването и недостатъчното количество сън може да е причина за съдови аномалии

Както бе отбелязано от The Daily Mail , експеримент с гризачи, генетично програмирани да развиват съдови аномалии, показа, че ако на животните липсва сън, те по-често развиват атеросклероза.

Идентифицирана е област в мозъка, която е свързана едновременно със съня, с костния мозък и с увеличаване производството на бели кръвни клетки, които могат да предизвикат атеросклероза. Известно е, че като част от експеримента, на едната група от мишки е било позволено да спят поне за 7 часа, а втората постоянно е била будена.

Нито една от групите не е регистрирала промени в нивата на холестерола и телесната маса. Въпреки това, втората група има повече депозити в съдовете, по-високи нива на белите кръвни клетки – моноцити и неутрофили, които играят важна роля в развитието на атеросклероза.

Установено е също, че хормона хипокретин (секретиран от хипоталамуса) контролира производството на бели кръвни клетки в костния мозък. По време на будност, нивото на хормоните е обикновено високо, но във втората група мишки е необичайно ниско. Това доведе до повишаване на нивата на белите кръвни клетки и последвала поява на атеросклероза.

Доказано е, че сънят наистина помага в борбата с болестта

Известно е, че сънят подобрява състоянието на болния. Проучванията показват, че по време на сън имунните Т-клетки се препрограмират. Това повишава тяхната ефективност, пише „Mail.RU News“, позовавайки се на откриването на университета в Тюбинген. Имунните клетки започват да разпознават по-добре инфектираните клетки на тялото и да ги унищожават.

В тялото имунните клетки получават два сигнала – активирайки и инхибирайки тяхната работа. Вторият тип сигнал пречи на Т-клетките да се присъединят към заразените клетки и да ги елиминира. Лабораторни изследвания на кръвта на хора, заразени с безвреден цитомегаловирус, ни позволиха да открием четири вида вещества, които засягат имунните клетки.

Сред тези вещества са простагландини, които препрограмират Т-клетките по такъв начин, че да започнат да произвеждат по-малко протеини, които стимулират прилепването към заразените клетки на тялото. По-нататъшен анализ и експерименти с доброволци позволиха да се установи: нивото на веществата, инхибиращи активността на Т-клетките, намалява по време на сън.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.