Pages Menu
Categories Menu

Страхът не винаги означава фобия

Неприятното усещане, което изпитвате в асансьор, още не означава, че имате фобия от затворени тесни пространства

 

фобияМакар че на гръцки език думата фобос означава страх, за състояние на фобия може да се говори, когато страхът е предозиран и е на ниво симптом. Обикновено той е съпроводен от множество реакции на вегетативната нервна система -учестено дишане и пулс, потене, изчервяване, повишаване на кръвното налягане, пресъхване на слюнчените жлези или прекалено секретиране, често уриниране.

Фобията е нелогичен страх, който не бива да се бърка със страха вследствие от травматично преживяване. Нормално е след ухапване от куче човек да изпитва страх от това животно. Но ако никога не сте имали инцидент с куче и въпреки това се разтрепервате, като го видите, става дума за фобия. Този патологичен, натраплив и ирационален силен страх е различен и от неврозата, при която паническите атаки се появяват при демобилизация след период на висока активност.

Най-често срещаните фобии са аерофобия (страх от пътуване с летателен апарат), клаустрофобия (страх от затворени пространства) и агорафобия (страх от излизане на открито). Хората с предразположеност като цяло са по-праволинейни, обичащи да държат всичко под контрол. Те са трудно адаптивни и не особено гъвкави към промяна, но пък са много отговорни и изпълнителни.

Диагностицирането на фобийно тревожно разстройство не представлява проблем за опитния психиатър. Лечението обикновено съчетава прием на медикаменти и психотерапия. Прилагат се най-вече антидепресанти, които повлияват нивото на серотонина. Т.нар. хормон на щастието тушира чувството на тревожност и безпокойство. Телесните прояви на фобията като сърцебиене, повишено артериално налягане, треперене се повлияват от прилагането на бета-блокери. Смята се, че при този здравословен проблем поведенческата психотерапия, проведена от специалист, помага повече. Хипнозата е един от методите, който може да окаже положителен ефект. Друг подход е постепенното привикване към обекта или ситуацията, предизвикващи страх.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.