Pages Menu
Categories Menu

Излейте безпокойството върху белия лист

Да излееш чувствата си върху белия лист не е само поетична фраза


Психологическите изследвания доказват, че писането наистина помага да се овладеят емоциите и да се свали безпокойството.

Когато човек има проблем, провалил се е в нещо или е изправен пред важен избор, изпитва тревога. А тя променя мозъка. Едно от най-характерните последствия е силният песимизъм – всичко изглежда по-лошо, отколкото е всъщност. Това пречи за реална преценка на ситуацията и води до неправилни решения.

Най-честа е негативността, свързана с грешки, но тя може да бъде намалена с няколко минути писане, казва Ханс Шрьодер, доктор по клинична психология в Университета на Мичиган.

Той представя резултатите от свое изследване, в което са участвали 40 студенти. Всички имали в момента проблеми и показвали високи нива на тревожност. Шрьодер ги разделил на две групи. Хората в едната били помолени да напишат текст, в който да изразят чувствата си. Студентите в другата група трябвало да пишат есе по абстрактна тема.

След 8 минути писане участниците провели игра за бърза реакция. Тези, които изливали душата си на хартия, показали много по-добри резултати. Те били овладели безпокойството и негативизма си. Вследствие на това правели много по-малко грешки в сравнение с групата, която писала абстрактно есе.

Д-р Шрьодер доказва и с други експерименти, че писането освобождава мозъка от тревогите, които нарушават производителността. „Безпокойството поглъща когнитивните ресурси. Като напишем нашите притеснения на лист хартия, те вече заемат по-малко място в мозъка“, коментира психологът.

Писането е възможно най-евтиното и достъпно лечение, с което можете да си помогнете, когато сте обезпокоени, коментира и Джеймс Пенбейкър, психолог от Университета на Тексас

Като изразите емоциите си, вие едновременно сякаш ги изхвърляте и ги осмисляте. Това помага да се потисне усещането за заплаха и да се снижи песимизмът. Когато човек е обсебен от тревога, не може да обърне внимание на друга информация. Ако е в състояние да намали времето, в което се занимава с това безпокойство, и се освободи от него, ще може да мисли по-ясно и да взема по-добри решения, обяснява Джеймс Пенбейкър как писането прочиства
т.нар. работеща памет.

Един от интересните ефекти, установени при проучванията, е, че безпокойството се сваля по-бързо, когато човек пише на ръка, а не върху екрана на компютъра или телефона

Дори да изливате едни и същи чувства, има значение чисто техническият начин, по който го правите. Вероятно причината е в специалната връзка мозък-ръка. Писането задейства зона, наречена ретикуларна активираща система, която блокира обработката на странична информация. При изписването на буквите с химикалка или молив на хартия мозъкът се съсредоточава, защото ръката извършва повече движения. А писането на компютър е монотонно – всеки път трябва просто да натиснете клавиш, изтъква Вирджиния Бергингер, психолог от Университета на Вашингтон.

 

Капките Стресовитал помагат за нормалното функциониране на нервната система. Подходящи са при състояния на панически атаки, стрес, леки депресии, безсъние, апатия и други.

Дозировката е за 30 дни.
Взимат се два пъти на ден по 30 капки дневно.
Капките се разтварят във вода или друга течност. Поръчайте СЕГА!
Цена на една доза – 39лв.
При поръчка на две дози цената е 73, спестявате 10 лв. ДОСТАВКАТА Е БЕЗПЛАТНА.
За информация и поръчки 02/850 21 76 , 0887/599 268 или на имейл stresovital@gmail.com

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *