Pages Menu
Categories Menu

Жестоките компютърни игри не правят децата агресивни

Учените от Оксфордския университет опровергават широкоразпространеното мнение, че насилствените компютърни игри правят тийнейджърите по-агресивни и антисоциални

Учените от Оксфордския университет опровергават широкоразпространеното мнение, че насилствените компютърни игри правят тийнейджърите по-агресивни и антисоциални

Известно е, че днес 6 от 10 тийнейджъри редовно играят компютърни игри с елементи на насилие, в една или друга форма. Почти половината от момичетата и двама от трима момчета играят периодично такива игри. Идеята, че такова забавление подтиква децата към жестокост, агресия и насилие, е популярна в обществото. В проучването са участвали 1000 британски юноши на възраст 14-15 години. През месеца темите провеждаха проучвания за тяхната личност и предпочитани компютърни игри, а техните родители или настойници завършиха проучвания за поведението на децата, включително прояви на агресия и антисоциално поведение. За обработката на получените данни са използвани методите на множествения регресионен анализ, които позволяват да се отчете влиянието на игрите върху поведението на подрастващите.

Според получените данни няма доказателства за негативното влияние на насилствените компютърни игри върху психиката и поведението на децата. Не може да се потвърди връзката между играта и агресивното поведение, както и проявите на насилие от страна на подрастващите.

По-рано експерти от Австралия и Швеция стигнаха до подобни заключения. Според учените, предразсъдъците на изследователите в предишни изследователски проекти биха могли да повлияят на резултата и по този начин да нарушат визията за ефектите на компютърните игри, което доведе до формирането на негативно отношение към тях.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.