Pages Menu
Categories Menu

Как ще ви помогне

Действието на билковите капки Стресовитал е насочено към овладяването на стреса, нервността, емоционалната нестабилност и всички болести, които биват провокирани от проблемите с нервната система

СтресовиталНека разгледаме накратко какви са пораженията на стреса. За всеки човек те са индивидуални, но все пак когато прекалено дълго време сме изложени на стрес, нас ни заплашват ето тези болести. По-точно ще е да се каже, че освен заплаха, тези заболявания са пряко следствие от стреса.

Хипертония

Стресът може да играе важна роля за повишаване на кръвното налягане. Този процес може да стане хроничен, което води до хипертония. Според изследвания, проведени през последните години, онези, които запазват самообладание в стресови ситуации и умеят да дриблират между трудностите и всекидневните предизвикателства, най-често развиват хипертония. Натрупаният стрес все някъде тябва да избие…

Сърдечна аритмия /контракции/

Появата на сърдечните аритмии се дължи най-вероятно на проводни нарушения, причинени от запушване на малките кръвоносни съдове, или нарушение на функциите на симпатиковата нервна система. И това може да се дължи на прекомерните реакции на стреса.

Главоболие

Мигрената и болестта на Рейно са свързани с нарушения на спазъма на кръвоносните съдове. Те получават този спазъм провокирани от всекидневния стрес. Когато това прерасне във вазоспазъм, кръвоносните съдове се разширяват отвъд нормалния си размер и така се появява главоболието.

Стомашна язва и колит

Излишният стрес и храносмилателните заболявания са свързани едно с друго от много дълго време. Най-честите прояви на заболявания на стомашно-чревния тракт, свързани с прекомерно напрежение и стрес, са пептична язва, дуоденална язва и улцерозен колит.
В продължение на много години беше доказвано, че емоциите гняв и ярост са причина за някои стомашни неразположения, придружени с повишени нива на киселинността и пепсина в стомашния сок. Обикновено стомашната стена е защитена от действието на киселините, намиращи се във вътрешността на лигавицата, но стресът разбива тази защитна система и предразположените индивиди развиват стомашни язви.
Улцерозният колит е възпалителен процес, при който се образуват язви на лигавицата на дебелото черво. Доказано е, че емоциите, свързани с гняв или възмущение, предизвикат образуване на видими язви в червата. При условия на стрес се наблюдава повишен приток на кръв към дебелото черво, придружен с повишени нива на лизозим – протеолитичен ензим, който може да разтвори чревната лигавица.

Наднормено тегло

Наднорменото тегло е най-малката грижа, която може да бъде следствие от стреса. Лошото настроение провокира към излишен прием на сладки и мазни храни, алкохол и газирани напитки. Често храната се оказва заместител на положителни емоции или източник на спокойствие. И така неусетно килограмите се трупат. Свързани с лошото състояние на нервната система са и булимията, както и анорексията, но само донякъде.

Алергии

Когато човек е изправен пред фактор, който причинява алергия, т.е. алерген, тялото му реагира на това със силно изразена защитна реакция. Една от най-често срещаните форми на алергия е сенната хрема. При това заболяване лицето показва повишена чувствителност към прашеца на някои растения, вдишването на които е придружено от оток на лигавицата и повишена секреция от носните проходи. При други алергии се получават обриви, които сърбят. И в тази връзка тук трябва да споменем неприятния невродермит. Колкото повече сърби, толкова повече болният се изнервя, стресира се, от стреса избиват петна, петната стават обриви, които сърбят и така кръгът се затваря.

Астма

Астмата е форма на апнея, която е съпроводена с хрипове, които се чуват от разстояние, обикновено в експираторна фаза. Това се случва от време на време под формата на атаки. Въпреки, че астмата в някои отношения напомня на алергия, тя е по-трудна и упорита за лечение. Стресови ситуации, както и неочаквани емоционални провокации, могат да причинят задушаване.

Хипервентилация

Хипервентилацията трябва да се разглежда като пример за остра стресова реакция. Епизодичната хипервентилация, обаче, може да се превърне в хронично заболяване. Оплакванията в този случай, са неизвестни и не съответстват на никоя конкретна картина на болестта. Пациентите се оплакват от, например, неясна болка, гадене, повръщане, болка в гърдите. Лекарят трябва да бъде бдителен, за да признае, че това е типична проява на реакция на стрес и да се предпази пациента от ненужни страдания и разходи, свързани проучване на заболяването, както и ненужни лекарства.

Заболявания на опорно-двигателния апарат

Стресът има ефект върху заболяванията на опорно-двигателния апарат. В стресова ситуация мускулите са напрегнати. Развитието на заболяванията на опорно-двигателния апарат, свързани със стреса, са съвсем разбираеми. Болките в гърба, често могат да се появят след ситуации, в които мускулите на гърба са се претоварили, за да се запази тялото изправено и готово за бягство от ситуацията.

Имунотоксичност

Стресът влияе на имунната система на тялото. Прекаленият стрес може да предизвика широко разпространено имуносупресивно действие, което води до инхибиране дейността на органите, отговарящи за поддържането на имунната система: тимуса и лимфните възли.

Диабет

Има много експериментални и клинични доказателства за пряката връзка между появата и развитието на диабет и стреса. Диабетът е резултат от панкреатична недостатъчност. Това се случва поради две причини: или панкреаса произвежда достатъчно количество инсулин или инсулинът, които е получен не може да се използва ефективно и заради това лицето се нуждае от повече инсулин, отколкото може да секретира панкреаса. Тук трябва да споменем и връзката на стреса с наднорменото тегло, а от него и евентуалното развитие на диабет тип 2.

Психично разстройство

Урбанизацията, непрекъснатия поток на информация и ускоряващото се темпо на живот предизвикват претоварване на човешката умствена дейност, което води до трудности в психологическата ориентация. Психологическите прояви на стресова реакция в някои случаи водят до заболявания. А психологическите разстройства най-често се свързват с прекомерен стрес невроза, нарушения на съня, безцелно безпокойство, маниакално поведение, депресия и шизофрения.
Прекалената нервна възбуда води до дезорганизирани и нефункционални нервни импулси, които се проявяват в нарушения на съня на пациентите, тревожност несигурност и понякога нефокусирано маниакално поведение. Освен това, високото ниво на активност на симпатиковата нервна система може да предизвика реакции на тревожност.

Депресия

Депресивните реакции са психологическа последици от прекомерното напрежение. Стресовите ситуации могат да доведат човек до идеята, че всичките му усилия са безполезни, че той е в безпомощно състояние, а това е ясно и недвусмислено свързано с психофизиологичния стресор.
Както сами виждате, едва ли има болест, която да не е предизвикана от стреса. Затова превенцията срещу него е от огромно значение. А една от най-добрата защита срещу стреса са капките Стресовитал.