Pages Menu
Categories Menu

Как прекалената амбиция може да увреди психическото здраве?

Прекалената амбиция на никого не е помогнала. Рано или късно човек се изтощава, и настъпва момента, в който колеги и шефове забравят за всички ваши добри резултати


Признак за екстремна амбиция е постоянно да се сравнявате с другите. Зорко наблюдавате шефа, колеги, приятели с успешна кариера. Казвате си, че не ви мъчи завист. Правите го, за да се поучите от тях и да достигнете тяхното ниво на успех.

Дано е така, защото завистта е много лошо чувство. Лошо най-вече за този, който я изпитва.

Но и вземането на пример трябва да е с мярка. По правило копирането рядко води до напредък – вие не сте нито шефът, нито колегата, когото наскоро повишиха. Вие сте друг човек със своите собствени способности и особености. Върху тях се съсредоточете.

Пък и честно си признайте дали не изпускате от поглед своите колеги само за да бъдете сигурни, че сте на една или две крачки пред тях, че не ви заплашват с професионалните си възможности, че не ви подливат вода.

Ако е така, укротете екстремната си амбициозност. Дебненето и фокусирането върху чуждия успех може само да навреди на собственото ви развитие, самочувствие и щастие.

Тревожен сигнал за прекалено силна амбиция е, че сте готови да правите компромис с вашите ценности. Помислете дали и колко пъти през последния месец казахте „Да“ на нещо, което смятате за непрофесионално или дори за човешки неморално само и само да сключите сделка, да изпълните задача, да не се кара или да не се разочарова от вас шефът.

Ако не се случвало нищо такова, помислете теоретично какво сте готови да направите, за да стигнете до върха

Щом отговорът е „абсолютно всичко“, е време да укротите екстремната си амбициозност. Не може да я храните чрез безогледните морални компромиси. Тогава тя не ви носи полза, а ви разрушава като личност.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.