Pages Menu
Categories Menu

Кои са принципите на щастието?

Група учени, начело с Брус Хидей от Мелбърнския университет, извежда нови фактори, които реално влияят на „степента за усещане на щастие“ на човека

shtastie

Кои са принципите на щастието?

Първият им и основен извод опровергава „теорията за щастието“, господстваща в науката досега, според която способността да изпитваме щастие лежи на генетично ниво и някои я притежават по рождение, а други не. Според екипа на Хидей щастието е усещане, достъпно на всекиго и зависи от конкретни условия.

Първата закономерност според специалистите гласи: най-щастливи са тези, които поставят ценността на семейството над кариерните и материалните ценности. Това важи еднакво и за мъжете, и за жените.

Интересна е и взаимовръзката между физическите параметри и усещането за щастие. Оказва се, че пълните жени се чувстват по-щастливи, а наднорменото тегло предизвиква у тях само леко чувствена досада. Мъжете пък са крайно чувствителни към недостига на тегло, който води при тях до чувство за неудовлетвореност от живота.

Психологът от Калифорнийския университет Соня Любомирски поддържа теорията, че щастието може да се култивира съзнателно. За целта тя предлага такива методи, като чувство за благодарност към всичко, което се случва, оптимистичен подход и визуализация на желаното бъдеще, фокусиране върху положителните
моменти. Благодарение на тези прости техники може бързо да повишите своя емоционален фон.

„ПРЕЯЖДАНЕ“ С ЩАСТИЕ – ДОБРЕ ИЛИ ЗЛЕ!

Това изследване е проведено съвместно от американски и израелски учени. Според тях хората, които от деца се смятат за радостни и безгрижни, живеят средно по-малко от меланхоличните си връстници. Обяснението е, че „прекалената преизпълненост с щастие“ прави хората безразсъдни и те са склонни на неоправдани рискови постъпки. Накратко, еуфорията омайва и води до неприятности, които могат да съкратят живота. Освен това учените твърдят, че абсолютно щастливите хора са по-малко склонни на творческо мислене.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.