Pages Menu
Categories Menu

Митове и факти за психическото здраве

Митовете и фактите за психическото здраве са толкова много, че е трудно да бъдат изброени в една статия

психическото здраве
Нашият мозък се нуждае от хидратация, за да функционира правилно

Обезводняването на организма, дори незначителното – например, когато се потим на бягащата пътечка, може да влоши паметта и да увеличи тревожността и раздразнителността.

Мит: психическото заболяване е рядкост.

Истина: според данни на Националния институт за психическо здраве на САЩ за 2016 г. 18% от американците страдат от психически заболявания.

* * *

Дете не може да бъде диагностицирано като психопат или социопат. Децата проявяват психолатическо или социопатическо поведение, но при по-малко от 40% се развива социопатия в зряла възраст и едва 20% стават явни психопати.

* * *

Чашата наполовина празна или наполовина пълна е?

Отговорът ви може да зависи от вашата генетика. Съществува ген, който способства някои хора да чувстват емоциите по-ярко, особено негативните.
Антидепресантите не помагат в тази ситуация. Това обяснява и защо някои се справят по-зле с житейските трагедии от други.

* * *

Психическите разстройства могат да доведат до проблеми с физическото здраве. При депресивните хора е повишен кортизолът в кръвта – това е хормонът на стреса, който увеличава риска от диабет и сърдечни заболявания.

* * *

Разстройствата в хранителното поведение сред мъжете достигат приблизително същия показател като сред жените. Макар че по-рано се смяташе, че проблемът засяга главно дамите. Но за периода 2010 -2016 г. хоспитализациите заради разстройства в хранителното поведение при мъже на средна възраст и при жени се доближават – съответно 70% и 76%.

* * *

Световната здравна организация включва игровото разстройство в списъка на психическите заболявания през 2018 г. Натрапчивото и непреодолимо желание да се играят компютърни или видеоигри, влияе отрицателно върху всекидневната дейност, превръща се в проблем за самия играч, за семейството му. То е и сериозна пречка в обществената, образователната и професионалната сфера.

* * *

Високофункционалната депресия е напълно реално явление. Измъчваният от депресия може да бъде продуктивен, успешен и да изглежда заинтересован, но в същото време да страда в душата си.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.