Pages Menu
Categories Menu

Музикалните халюцинации – реален емоционален терор

70-годишната мис Стюарт живее в предградие на Калифорния. Когато е още момиченце, баща й свири на пиано любимата й песен

музикалните халюцинации

Музикалните халюцинации – реален емоционален терор

И ето че днес възрастната жена седи на леглото и я слуша, неспособна да заспи. Защото песента звучи в главата й отново и отново часове наред. Накрая възрастната дама успява да заспи, но на сутринта със събуждането си отново чува познатата мелодия.

Постепенно след няколко месеца „репертоарът” се обогатява, звучат и други песни, а „концертът” продължава по няколко часа. В същото време мелодиите, които звучат в съзнанието й, имат още неприятно качество: дори най-любимите музикални произведения, прозвучали веднъж в главата й, не могат да се възприемат от обичайните източници, тъй като силно я дразнят.

След няколко месеца „музикални” изтезания възрастната дама все пак се обръща със своя проблем към лекар. Докторът изобщо не се учудва на разказа й. Казва й, че страда от рядко и не особено известно разстройство -т.нар. музикални халюцинации, и се отнася към малкото хора, които чуват музика, която просто не съществува. Повечето са възрастни. Песните често идват при тях от дълбоките „архиви” на паметта. При едни звучи италианска опера, която в незапомнени времена са обичали да слушат родителите им. При други – джаз или популярни мелодии.

Музикалните халюцинации далеч не са ново явление и безпокоят хората отдавна. Така например знаменитият композитор Робърт Шуман халюцинира музика в края на живота си и зафиксира този факт, като съобщава на близките си, че пише под диктовката на призрака на Франц Шуберт. Музикалните халюцинации дълго време не се признават от специалистите за самостоятелно разстройство.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.