Pages Menu
Categories Menu

Нарушения на нервната система: симптоми и видове

Нервната система играе важна роля във функционирането на целия организъм

 

нервно разстройство

Тя е отговорна за функционирането на всички органи и процеси, които се случват в тялото. Когато тя страда това се отразява на целия организъм. Затова е много важно да следите психо-емоционалното си състояние, както и да взимате навременни грижи за душевния си комфорт.

В днешно време хората са предразположени към стрес, хронична умора, нервност и психично натоварване. Всичко това се отразява на нервната система не по най-добрият начин. В резултат на натрупания стрес човек става раздразнителен и емоционално нестабилен. Освен това, все повече и повече хора страдат от различни нарушения на нервната система. Нервните болести придобиват епидемиологичен вид.

Неврозите

Сред разстройствата на нервната система има различни неврози. Невроза наричаме психо-неврологично заболяване, което е резултат от увреждането на нервната система. Има няколко разновидности на това заболяване:

1. Неврастения – това заболяване може да предизвика продължителен стрес или множествена травма. Неврастенията се проявява с раздразнителност и повишена нервна възбудимост, понякога тежка умора, тахикардия, безсъние и повишена агресивност. Хората, страдащи от неврастения понякога дори не подозират, че са болни. Трябва задълбочено да се изследват онези, за които има подозрения, че са болни от неврастения, тъй като състоянието им може да прогресира и да предизвика непредвидими усложнения.

2. Обсесивно-компулсивно разстройство. Това е друг често срещан вид невроза. Най-често се развива в резултат на продължителна депресия. Пациентът може да бъде в страх или алармено състояние. За разлика от делириума, пациентът е наясно, че се страхува безпочвено и абсурдно. Постоянното напрежение само изостря ситуацията.

3. Хистерия. Това е много специфична форма на невроза. Пациентът се държи егоцентрично, податлив е на внушение. При наблюдението на такива пациенти, лекарите забелязали, че те изпадат в хитерия само пред публика. Те могат гневно да избухнат и дори да изгубят съзнание. Хистерията може да се придружава от загуба на апетит, гадене, повръщане, нарушена сърдечно-съдова дейност. Понякога телесната температура се повишава до 37-37.5 градуса.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.