Pages Menu
Categories Menu

Невролозите обясниха защо понякога времето лети

Усещането за времето е субективно и може да варира в зависимост от обстоятелствата

Усещането за времето е субективно и може да варира в зависимост от обстоятелствата

Например, когато човек се забавлява, времето минава много бързо. А в състояние на скука за един човек, всяка минута се разтяга неимоверно. Както Live Science отбелязва , възприемането на времето до голяма степен е свързано с очакванията. Мозъкът предполага, че нещо трябва да се случи. И тук понятието „хоризонт“ е важно.

В книгата, например, „хоризонтът“ ще бъде краят на всяко изречение, всяка дума. Времето лети според начина, по който очакваме началото на тези „хоризонти“. Когато сте наистина отдадени със страст на нещо, мозъкът се фокусира върху „голямата картина” и вижда както близки, така и далечни „хоризонти”. Следователно времето изглежда лети незабелязано. Когато човек е отегчен, той се фокусира върху близките „хоризонти“. Те не се събират като цяло, а времето минава непоносимо бавно.

Плюс това, един механизъм работи, свързан със скоростта, с която мозъчните клетки се активират, формирайки мрежа по време на изпълнението на дадена задача. Колкото по-бързо се формира мрежата, толкова по-бързо време лети субективно. В допълнение, неврони, които секретират допамин (важен невротрансмитер за чувството за награда), са от значение за възприемането на времето. Ако човек се забавлява, тези клетки са по-активни. Те освобождават много допамин и на мозъка изглежда, че времето лети бързо.

Друга особеност: невронните мрежи, които кодират нови спомени се отличават с повишена плътност. Поради тази причина далечните спомени често се възприемат като нещо, което продължава дълго време. В същото време в детството, когато много е ново, мозъкът винаги прави избор в полза на формирането на нови спомени. Ето защо, в напреднала възраст, хората се чудят колко бързо е минало времето (спомените не могат да бъдат смачкани, но ще има усещането, че събитията от младежта бързо са преминали).

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.