Pages Menu
Categories Menu

Ниското самочувствие и материализмът са взаимно свързани

Ако се чудите защо се опитвате нонстоп да се засипете с вещи, превръщайки се лека-полека в Плюшкин, да знаете, че всичко се корени в недостатъчното ви добро усещане към вас самите

самочувствие

Ниското самочувствие и материализмът са взаимно свързани

Ниското самочувствие и материализмът са взаимно свързани, твърдят изследователи.

Те са на мнение, че когато самочувствието ни се покачва, влечението към материализма затихва.

Всичко започва от момента, в който детето започне да влиза в предпубертетна възраст. Тогава то изпитва първия дискомфорт от недостатъчна увереност в себе си. За да коригира тази несигурност, то се стреми да се Заобиколи с колкото може повече вещи като стратегия за справяне с ниското си самочувствие. Парадоксът в това начинание е, че консуматорството е добро за икономиката, но не и за индивида. Няма нищо лошо да подмениш почти изцяло гардероба си, но скритата цена на това занимание е доста по-висока, отколкото е реалната сума на покупките. В действителност тя се измерва в недостиг на щастие.

Повечето от хората се стремят към по-високи доходи, за да може да си позволяват повече неща, затъвайки все по-качествено в обществото на консуматорите. Но макар обществата да стават по-богати, това не ги прави по-щастливи. Истината е, че в тъй наречения Първи свят има доста повече случаи на депресия, повече алкохолици и повече престъпления, отколкото преди 50 години. Това се отнася с пълна сила за Америка, Великобритания, Континентална Европа и Япония, пише „За жената“.

Статистически хората имат повече притежания, отколкото преди половин век, но са доста по-нещастни в някои аспекти.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.