Pages Menu
Categories Menu

Какво е обсесивно-компулсивно разстройство?

Редовно се страхуваме от нещо и не се смята за ненормално, ако някой се върне от улицата, за да провери дали е изключил ютията

 

обсесивно-компулсивно-разстройство

Съзнанието ни често се измъчва от тревоги и проблеми, но ако това се е превърнало в устойчив модел, може би е добре да прочетете какво представлява обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР).

Обсесията се определя от психиатрите като натрапчиви повтарящи се непродуктивни мисли, които е нормално човек да изпитва от време на време. Компулсиите пък са натрапчиви повтарящи се и непродуктивни действия, които се изпълняват ритуално. Компулсивното поведение също е характерно за всеки човек и има много общо със суеверията – спомнете си как като деца сме прескачали шахтите или сме смятали номерата на колите. Някои от тези „игри“ се съхраняват и в зряла възраст: не минаваме под стълба и търсим настойчиво четирилистни детелини. Понякога съблюдаваме внимателно тези ритуали, друг път не, но когато имаме подръка дърво, чукаме на него за всеки случай и не сме очаровани, ако черна котка ни мине път. Без обаче да се впрягаме прекалено. Това е нормална човешка реакция.

При обсесивнокомпулсивното разстройство желанието да се извърши ритуалът (тоест компулсивното действие) е много силно и трудно преодолимо. До такава степен, че човек не може да се успокои, докато не изреди поредицата от заклинателни действия. Често е нужно многократно повтаряне на ритуала, докато настъпи относително спокойствие. Невъзможността да се изпълни ритуалът предизвиква у компулсивно-обсесивната личност извънредно висока степен на тревога, което се отразява на настроението и на поведението. С развитието на обсесивно-компулсивно разстройство човек се нуждае от все повече и повече време за изпълнение на суеверните си действия, което затруднява всекидневния живот и социалното му поведение.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.