Pages Menu
Categories Menu

Психичните проблеми често са проблем на хората, които се хранят лошо

Оказа се, че психичните проблеми често вървят ръка за ръка с лошата диета и приема на нездравословни храни

Оказа се, че психичните проблеми често вървят ръка за ръка с лошата диета и приема на нездравословни храни

Нещо повече, това е вярно за хора от всички възрасти, и двата пола и нивото на доходи, пише “ Росийска газета“, като се позовава на откриването на университета „Лома Линда“. Учените анализираха резултатите от повече от 240 000 телефонни проучвания, проведени в Калифорния през 2005-2015.

Оказа се, че около 17% от анкетираните са имали психично заболяване (3,7% са имали тежки заболявания). А хората, които ядат нездравословна храна (ниска консумация на пресни плодове и зеленчуци, любов към пържени картофи и захар), е по-вероятно да имат разочарования, тъга, и депресия, отколкото хората, които се стремят да спазват по-здравословна диета.

По-специално, изследователите изразиха връзката между увеличения прием на захар и биполярното разстройство. Но пържената или съдържаща преработено зърно храна се свързва с депресия.

Психиатрите са открили и изненадващи свойства в редица лекарства, което е добре да се има предвид

Университетския колеж в Лондон е установил, че статините, предписани за контрол на нивата на холестерола, блокерите на калциевите канали (контролно налягане) и антидиабетните средства като метформин, могат да се използват и за лечение на психични разстройства като шизофрения и биполярно разстройство, съобщава Daily Mail.

Според анализа, употребата на тези лекарства намалява риска от прием в болницата поради психични разстройства и намалява вероятността от самонараняване. По този начин шизофрениците са с 25% по-малко вероятно да отидат в болницата, ако приемат статини, 20% по-рядко, ако приемат блокери на калциеви канали, 27% по-рядко, ако приемат метформин.

При индивиди с биполярно разстройство рискът е намален съответно с 14%, 8% и 20%. Учените обясняват отчасти положителния ефект на противовъзпалителните свойства. Например, статините облекчават общото възпаление в тялото, включително мозъка. Намаляването на възпалението в мозъка може да доведе до антипсихотичен ефект.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.