Pages Menu
Categories Menu

Работохолиците по-лесно развиват психични разстройства, показва проучване

Според изследователи от университета в Берген, работохолиците имат повишен риск от развитие на психично заболяване, като тревожно разстройство и депресия

Така става ясно, че човек, който изпълва живота си с работа, може да има сериозни психологически проблеми, пише NDTV.

Експертите анализираха данните на 16 426 работници. Изследователите са изследвали връзката между работохолизма и психичните разстройства. Проучването показа, че 32,7% от работохолиците имат симптоми на хиперактивност с дефицит на вниманието (ADHD) в сравнение с 12,7% от участниците от контролната група.

25,6% от работохолиците и 8,7% от доброволците от контролната група са страдали от обсесивно-компулсивно разстройство. Учените са открили тревожно разстройство в 33,8% от работохолиците и 11,9% от тези, които не са работохолици. В допълнение, 8,9% от работохолиците и 2,6% от участниците от контролната група забелязаха признаци на депресия. Изследователите все още не знаят дали работохолизмът е причина или последица от психични разстройства.

Работохолиците са по-склонни да страдат и от диабет тип 2. И това не е случайно. Усиленият режим на работа увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, стрес, депресия, пише SF Gate. Проучване на японски работници показва, че хората, които са работили повече от 53 часа на седмица, имат повишен риск от диабет.

Учените също сравниха данни за 222120 души от САЩ, Европа, Австралия и Япония. До 68% от хората са работили много (повече от 55 часа седмично). Като цяло, 4963 от тази група са имали диабет. Но при по-внимателно разглеждане всичко се оказа не толкова просто. Сравнявайки хората, които са работили 35-40 часа седмично и хората, които са работили най-малко 55 часа, се оказа, че във втората група вероятността за развитие на метаболитно нарушение е повишена само с 7%.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.