Pages Menu
Categories Menu

Специалистите

Доктор Стефан Ангелов: Нелекуваната депресия може да бъде смъртоносна!
Д-р Ангелов

Депресията не може да стане хронична, но един последвал рецидив, при депресия, може да причини неочаквани и доста опасни вреди

Доктор Стефан Ангелов е създател на капките Стресовитал. Идеята за този билков продукт, чието действие е насочено към овладяване на стреса и неврозите, които ежедневието ни причинява, е отлежавала с години. Той започва нейната реализация след като попада на една доста интересна рецепта. Тя е открита сред записките на възрастна жена, която още от детските си години е ходила да помага в близкия до родното й село Лопушански манастир „Св. Йоан Предтеча“. Монасите, които отглеждали много плодове, зеленчуци и билки в манастирския двор, споделяли своите знания за лечебните растения с работливата жена. След време баба Пешуна, както я знаели всички, станала знахарка – помагала и лекувала хората в селото с билковите рецепти, които била научила в манастира.

Детството на доктор Ангелов преминало в същото село, където гостувал на своята баба. От нея той научил за селската знахарка и билкарка баба Пешуна, която имала лек за всяка болест и неразположение.

След време доктор Стефан Ангелов се свързал с наследниците на баба Пешуна и помолил да разгледа онова, което тя била оставила, а именно – голяма кутия от старовремски обувки, пълна с тефтери и тетрадки, изписани с трудно разбираем почерк. Сред пожълтелите и готови да се разпаднат всеки миг страници, лекарят намерил рецептата за билковите капки Стресовитал, която дообогатил с билки от източната медицина. Така събрал на едно място силата, опита и знанията на традиционната българска и източната алтернативна медицина.

Кой е доктор Стефан Ангелов?

Д-р Стефан Ангелов е талантлив млад лекар. Работил е в Университетската болница в Пловдив като като лекар-асистент. Печелил е изследователски стипендии. Много негови статии са публикувани в медицински издания у нас и в чужбина. Професионално се интересува от социална психология и съдебна психиатрия и когнитивно-поведенческа психотерапия.

В рамките на няколко интервюта доктор Ангелов ще представи както своя нов продукт, билковите капки Стресовитал. С него ще разговаряме за депресията, последиците от стреса, поведението на младите хора и влиянието на днешния динамичен живот върху психиката както на най-малките, така и на възрастните хора от нашето общество.

Доктор Ангелов, моля, обяснете с няколко думи какво е депресия.

Депресията не е просто липса на желание и енергия, необходими, за да извършваме ежедневните действия. Депресията е много дълбока, вкоренена тъга и отказ от какъвто и да е вид социализиране. Онези, които са изпаднали в състояние на депресия, не виждат никакъв смисъл и надежда. За тях животът е като бавна, мътна река, с много водовъртежи и дупки. Депресията е пасивно безпокойство. В състояние на депресия хората също така изпитват скръб, самосъжаление, апатия. Те съществуват в един собствен вакум от празнота, тревожност и кратки гневни епизоди, като гневът има само един адресант – те самите. Депресията е мощен изолатор. Тя може да бъде лека и тежка. Клиничната депресия е упорита и продължава доста дълго. Разбира се, на всеки от нас се случва да тъгува, но ако тази тъга продължи със седмици и месеци, то тогава задължително трябва да се потърси лекарска помощ.

Какво се случва с хората, които не се лекуват депресията?

Преди да отговоря на този въпрос, бих искал да поясня, че депресията не е просто лошо настроение, а болест. Тя е заболяване, което се наблюдава в обществата, които са по-развити. Примитивните народи почти не познават депресията. Ако депресията не се лекува, тя може да доведе до неприятни, а нерядко и необратими последици и усложнения.

Депресията не е само емоционално страдание. В състояние на депресия се наблюдават и чисто физически увреждания. Зачестяват сърдечно-съдовите заболявания, инфарктите и инсултите. Онези, които не лекуват депресията се оплакват по-често от безсъние и безпокойство. Умората и недоспиването влошават хигиената, развалят се и хранителните навици. Депресираните хора или не се хранят, или преяждат.

Нелекуваната депресия може да бъде причина за алкохолизъм, или поне за увеличена консумация на алкохол и зависимост към спиртни напитки или други опиати.

Не са редки случаите, при които е налице и самоубийство или насилие срещу други хора. Само преди ден /14 март, б.а./ станахме свидетели на драмата в Лясковец. Каквито и психични проблеми да е имал убиецът, всичко е започнало с безобидната, според някои, депресия. В тази връзка мога да напомня и случилото се преди малко повече от година в Пловдив тройно убийство и едно самоубийство. Предполагам, че историята на семейство Тепавичарови са я чували почти всички и няма смисъл да я припомням.

По какъв начин капките Стресовитал ще помогнат при депресия?

Билковите капки Стресовитал балансират човешките емоции. Ние не можем да бъдем нито само весели, нито пък е здравословно да сме постоянно тъжни и депресирани. Всеки има момент, в който не се чувства добре. Без значение дали чувствате умора, безпокойство, страх, колебание или тъга, редовната употреба на билковите капки Стресовитал ще ви помогнат да постигнете онова продуктивно равновесие, което ще направи денят ви по-ведър, а нощите по-спокойни. Редовната употреба на капките ще предотврати или поне ще тушира и някои вредни навици. Спокойният човек се храни нормално, употребява алкохол разумно и има по-надежден контрол върху емоциите си. Така както всеки човек по различен начин преживява една обикновена настинка, така и лечението на която и да е болест, без значение дали е грип, стрес или депресия, е индивидуално. Онова, което мога да кажа със сигурност е, че билковите капки Стресовитал гарантират спокойствие. А спокойствието е като дърво, което прави сянка и пази от бури – всеки има нужда от него, затова и всеки се стреми към него.