Pages Menu
Categories Menu

Стресът предизвиква акне

Имали сте напрегната седмица и безсънни нощи. Трябвало е спешно да предадете отчета на своя шеф, или пък сте имали изпит в университета?. Днес, когато се събудите виждате в огледалото две големи пъпки на челото си.

Стресът и акнето

Стресът и акнето

Няма значение дали сте на 15 или 35 години, пъпките акне могат да се появят по всяко време. Ясно е, че който е страдал от акне в тинейджърска възраст не иска да изпитва тази „радост“ отново.

При 90% от хората акнето се появява при стрес. Нима наистина съществува подобна връзка? Дълги години дематолозите са изследвали взаимодействието между стреса и акнето. Наскоро стана ясно, че стресът е основна причина за проявата на акне.

Какво предизвиква акнето?

Досадните пъпки могат да се появят от най-различни изменения в околната среда, които създават хармонален дисбаланс в организма. Акнето е един от видовете възпаления на кожата, което, ако не се лекува може да се разпространи на големи участъци по кожата.

Стресът увеличава адреналина в кръвта, което води до повишаване на хормона на стреса – кортизол. Това от своя страна нарушава хормоналния баланс в организма. Високото количество адреналин понижава поглъщата способност на организма.

Когато организмът на човек е под стрес, неговият имунитет отслабва и трой трудно се справя с проблемите. Освен това по време на стрес нервната система стимулира изработването на подкожни мазнини, съдържащи хормона кортикотропин-рилизинг.

Този хормон е основната причина за косопад, запушването на порите и мазната кожа. По този начин стресът оказвай двойно негативно влияние върху здравето на вашата кожа.

Появата на акне при някои хора може да предизвика психически травми, което от своя страна да увеличи стреса още повече. Това дразни още повече кожата и влошава проблема. Така се получава затворен кръг, който трябва да бъде разкъсан.

Как да се избавим от акнето?

– Използвайте антибактериални миещи средства 

– Пийте повече вода, за да нямате токсини в кръвта

– Не стискайте пъпките, това може да задъбочи проблема

Избягвайте стреса в бъдеще, тъй като той не само предизвиква акне, но и влияе върху цялостното здраве на организма и води до старееене.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.