Pages Menu
Categories Menu

Учени: раждането на дете осъжда родителите за шест години ужасна липса на сън

В хода на експеримент, в който 5 хиляди мъже и жени, които са станали родители между 2008 и 2015 г., учените стигнаха до заключението, че единственото нещо, за което младите родители мечтаят е сън

В хода на експеримент, в който 5 хиляди мъже и жени, които са станали родители между 2008 и 2015 г., учените стигнаха до заключението, че единственото нещо, за което младите родители мечтаят е сън

В продължение на шест години, специалисти от Университета на Уоруик са наблюдавали количеството и качеството на техния сън, въз основа на информацията, получена от самите доброволци. Резултатите показват, че родителите продължават да страдат от безсънни нощи почти през цялата предучилищна възраст на детето. В този случай най-трудни са първите три месеца след появата на бебето, съобщава The Daily Telegraph.

Оказа се, че сънят на майките през този период е намалял с 62 минути на ден, а на бащите – само с 15 минути. В допълнение, дори когато едно дете започва да ходи на училище (във Великобритания, това се случва на четиригодишна възраст), родителите все още не могат да получат достатъчно сън, като губят средно 15-20 минути здравословен сън всяка вечер. В този случай майките са загубили около 22 минути, а бащите – всичките 15 минути в сравнение с цифрите преди появата на детето. Нещо повече, кърмещите майки са спали 14 минути по-малко от тези, които са избрали изкуствено хранене за техните бебета.

„Макар че за повечето родители се счита, че детето е основен източник на радост, увеличените изисквания и съответните отговорности, свързани с ролята на родителя, водят до намаляване на количеството и качеството на съня в продължение на шест години след раждането на първото дете“, подчертава професорът от Университета на Уорик Сакари Лемола.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.