Pages Menu
Categories Menu

Заекването – ако не изчезне през пубертета, остава за цял живот

Изследвания на мозъка, проведени от специалисти в Американския национален здравен институт в Бетезда, са засекли особености в бялото и сивото вещество на заекващите


Бялото вещество често показва леки увреждания, които вероятно са вродени. Сивото пък е по-малко от обичайното в зоните, свързани с речта. Има и проблеми във връзката между дясното и лявото полукълбо. Опитите показват, че на това се дължат особености в движението на лицевите мускули и ларинкса.

Няма твърдения обаче, че заекването непременно е признак за забавено речево и интелектуално развитие. Теориите са за нарушено взаимодействие между нервните процеси в мозъчната кора, следствие на което е нарушената координация на речевите движения и спазмите в мускулите на говорните органи.

Дори заекването да се предава по наследство, без съмнение за преодоляването му основна роля играят психологическите фактори

Специалистите обясняват, че то се усилва заради смущението – заекващият се страхува, че хората ще го смятат за непълноценен, ще му се подиграват, и заради това изпитва напрежение. В резултат гладкостта на речта още по-силно се нарушава. Поради притеснението от реакцията на събеседника често се появяват тикове и безконтролни движения на тялото. Те са видимият израз на вътрешната борба да се произнесат думите без запъване.

При голям процент от децата заекването, появило се в ранна възраст, изчезва от само себе си или успяват да го преодолеят с упражнения докъм 7 години. Статистически то се среща при около 8% от децата и само при около 1% от възрастните.

Ценна е помощта на логопед, защото той работи срещу конкретната особеност в говора – повтаряне на звуци, срички или думи, невъзможност да се произнесат и т.н.

Смята се, че ако заекването не изчезне до 16 години, остава за цял живот.

Основното, на което заекващият трябва да се научи, е да контролира темпоритъма – да говори бавно, и да преодолява притеснението си от реакцията на другите. Тогава се владее и речта става много по-гладка. Постепенно това се постига чрез дихателни и говорни упражнения.

Доказано е също, че изключително добре действа заекващият да говори в хор – така не се запъва при произнасяне на думите.

Предлагат се различни устройства, които помагат на заекващия срещу напрежението. С миниатюрна слушалка в ухото например той се чува, че говори гладко, защото в нея е вградено устройство за преобразуване на звуците.

 

Капките Стресовитал помагат за нормалното функциониране на нервната система. Подходящи са при състояния на панически атаки, стрес, леки депресии, безсъние, апатия и други.

Дозировката е за 30 дни.
Взимат се два пъти на ден по 30 капки дневно.
Капките се разтварят във вода или друга течност. Поръчайте СЕГА!
Цена на една доза – 39лв.
При поръчка на две дози цената е 73, спестявате 10 лв. ДОСТАВКАТА Е БЕЗПЛАТНА.
За информация и поръчки 02/850 21 76 , 0887/599 268 или на имейл stresovital@gmail.com

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.