Pages Menu
Categories Menu

Ако детето е тормозено, в клетките му ще има следа от този тормоз

При тормоз на детето, учените са в състояние да открият информация за това в клетките му. Това откриха служителите на Университета на Британска Колумбия

детето
Според Channel News Asia, информация за претърпяната травма може дори да бъде предадена от поколение на поколение. Освен това е възможно да се създаде клетъчен тест, който хронологически показва момента на травматичното събитие.

Учените са изследвали клетки от сперматозоиди на 34 възрастни мъже, някои от които са били жертви на физическо, психическо и сексуално насилие в детството. Оказа се, че това нараняване е оставило отпечатък в 12 области на ДНК-то. Става дума за метилиране – промяна на молекулата на ДНК, без да се променя самата нуклеотидна последователност.

Експертите коментират: степента на ДНК- промените е невероятна. Например, при една жертва на злоупотреба, която се е случила в детството, част от генома се различава с 29% от материала на човек, който няма такъв злощастен опит. Тъй като степента на метилиране се променя с течение на времето, учените дори биха могли да разкажат, изследвайки клетките на жертвата, кога насилието се случило.

И още по темата. Докосването на родителите променя ДНК на децата, показва проучване

Служители на Университета в Британска Колумбия и Изследователския институт на детската болница в Британска Колумбия установиха, че молекулярни промени са настъпили поради тактилния контакт. Те се виждат дори 4 години по-късно, съобщава The Times of India .

Изследването обхваща 94 здрави бебета. На родителите на деца на възраст 5 седмици бе поискано да водят дневници. Те трябваше да въведат информация за тактилния контакт с децата, за съня, плач, хранене и тревожност на бебета. Когато децата бяха на около 4,5 години, учените събраха проби от ДНК.

Специалисти се интересуват от ДНК метилиране (модификация на ДНК молекула, която не засяга нуклеотидната последователност). Изследователите откриват различия в метирането на ДНК в 5 области при деца, които са получили много и малко тактилен контакт. В две области гените са свързани с имунната система и метаболизма. По принцип, децата, които са по-депресирани и тъжни в ранна детска възраст и са получили по-малко тактилен контакт, не са достатъчно зрели за възрастта си на молекулярно ниво.

 

Капките Стресовитал помагат за нормалното функциониране на нервната система. Подходящи са при състояния на панически атаки, стрес, леки депресии, безсъние, апатия и други.

Дозировката е за 30 дни.
Взимат се два пъти на ден по 30 капки дневно.
Капките се разтварят във вода или друга течност. Поръчайте СЕГА!
Цена на една доза – 39лв.
При поръчка на две дози цената е 73, спестявате 10 лв. ДОСТАВКАТА Е БЕЗПЛАТНА.
За информация и поръчки 02/850 21 76 , 0887/599 268 или на имейл stresovital@gmail.com

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.