Pages Menu
Categories Menu

Гладът може да причини дълготрайни нарушения на настроението: депресия и тревожност

Внезапното понижение на нивата на глюкоза, което се случва, когато се чувстваме гладни, може да повлияе на настроението ни

Внезапното понижение на нивата на глюкоза, което се случва, когато се чувстваме гладни, може да повлияе на настроението ни

Освен това, този ефект може да бъде дългосрочен, според проучване на учени от Университета в Гуелф (University of Guelph).

„Намерихме доказателства, че промяната в нивото на глюкозата може да има дълготраен ефект върху настроението“, казва Франческо Лери, професор по психология. – Бях скептичен, когато хората ми казаха, че те стават груби, ако не ядат, но сега вярвам в това. Хипогликемията е силен физиологичен и психологически стрес.

„Когато хората мислят за негативни емоции и стрес, те мислят за психологически фактори, а не за метаболитни фактори“, казва Томас Хорман, който ръководи изследването. „Но ние открихме, че лошото хранене може да има такива последствия.“

Проучване, публикувано в списание Psychopharmacology, изследва ефекта от внезапния спад на глюкозата върху емоционалното поведение на плъховете

Плъховете се инжектират с блокер на метаболизма на глюкозата, което ги кара да изпитат хипогликемия и след това се поставят в специфична камера. След това те се инжектират с вода и се поставят в друга камера.

Когато избираха коя камера да влезе, животните активно избягваха камерата, в която изпитваха хипогликемия. Този тип поведение е израз на стрес и тревожност, нежелание да се изложат отново на стресиращо преживяване.

В кръвта на плъхове след тествана хипогликемия, изследователите открили значително съдържание на кортикостерон, което показва физиологичен стрес.

Инжекциите на блокера на метаболизма на глюкозата причиняват летаргия, която се случва след приемането на антидепресанти. По този начин, поведението се е променило, въпреки че мускулите все още не са получавали глюкоза. Това потвърждава идеята, че животните са стресирани и депресирани заради изпитаната хипогликемия.

Резултатите могат да бъдат полезни за лечение на хора с депресия и тревожност, според Хорман: “Факторите, които водят до развитие на депресия и тревожност, могат да се различават от един човек на друг. Знаейки, че храненето е фактор, ние можем да включим хранителните навици при лечението.“

Тези данни също така дават представа за връзката между депресията и болестите като затлъстяване, диабет, булимия и анорексия. Изследователите планират да определят дали хроничната дългосрочна хипогликемия е рисков фактор за развитието на депресивно поведение.

„Лошото настроение и лошото хранене могат да се превърнат в порочен кръг – ако човек се храни лошо, може да усети спад в настроението и това понижаване на настроението може да ви накара да не искате да ядете. Ако някой непрекъснато пропуска хранене и постоянно преживява този стресор, отговорът може да повлияе на емоционалното състояние на по-постоянно ниво”, заключи Хорман.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.