Pages Menu
Categories Menu

Котешки паразит може да причини шизофрения

За да се предпазите от развитието на шизофрения уверете се, че котката ви е добре обезпаразитена

За да се предпазите от развитието на шизофрения уверете се, че котката ви е добре обезпаразитена

Не е тайна, че много котки носят в себе си паразита Toxoplasma gondii в телата си. Той представлява опасност за деца и възрастни със слаб имунитет, пише „Росийска Газета“

Служителите на болницата от университета в Копенхаген са убедени, че паразитът увеличава с 50% риска от развитие на шизофрения.

Това заключение е направено от учени въз основа на широкомащабно проучване с участието на около 80 000 души. Около 2500 от тях са имали диагноза психично заболяване в медицинската карта. Анализ на кръв, проведен от всички доброволци, показа наличието на паразита Toxoplasma gondii при някои от хората с умствени увреждания.

Както е по-важно, подчертават експертите, паразитните инфекции при доброволците се появиха по-рано, отколкото лекарите диагностицираха шизофрения.

Оказва се, че между психичното заболяване и паразита може да има причинно-следствена връзка

Токсоплазмозата е паразитна болест. И наскоро учените са установили, че това увеличава риска от болести на Алцхаймер и Паркинсон, епилепсия, рак и други увреждания на мозъка, съобщава Gazeta.RU.

Известно е, че токсоплазмозата може да бъде получена от заразени животни, в контакт с котешки екскременти, както и като се яде непълно сготвено или сурово месо. Доскоро се смяташе, че токсоплазмозата е опасна само за бременни жени и хора с отслабена имунна система. В първия случай, например, е възможно да има дете с многобройни малформации, от умствено изоставане до патология на вътрешните органи.

Но дългосрочното проследяване на 246 пациенти показа, че токсоплазмозата води до мозъчно увреждане и поява на свързани заболявания. Токсоплазмозата е причинена от паразитите на T. Gondii. И те могат да повлияят на работата на повече от хиляда човешки гени, много от които са свързани с образуването на рак

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.