Pages Menu
Categories Menu

Можем ли да учим чужд език, докато спим?

Швейцарски учени от университета в Берн смятат, че по време на бавния сън могат да се научат нови думи от произволен чужд език

Швейцарски учени от университета в Берн смятат, че по време на бавния сън могат да се научат нови думи от произволен чужд език

Известно е, че цикъла на съня на човека се състои от няколко фази. По-специално се разграничават бавен сън, състоящ се от четири етапа, и „пети етап” – бърз сън. Опитите за изучаване на езици по време на сън не са нови, но досега учените не можеха да избират нито един от етапите, по време на който този процес щеше да бъде по-успешен.

По време на наблюденията изследователите са регистрирали активност на мозъчните вълни при 41 здрави възрастни доброволци (мъже или жени). Всички участници в проекта трябваше направят дрямка през деня, под надзора на учените, и след това да бъдат тествани за памет. По време на съня субектите получават запис на двойки думи чрез слушалки. Във всяка двойка, едната дума беше на техния роден език и известна на човека, а втората беше измислен „псевдослов“: например „къща – тофер“, „задръстване – арил“ и т.н. След съня, по време на теста на паметта, участниците бяха попитани коя е псевдодумата. Оказа се, че субектите по-точно класифицират псевдодумата, ако я слушат в съня си по време на дълбок бавен сън (4-ти етап).

Според учените именно тази фаза на съня, която често се комбинира с 3-та фаза във фазата на делта-сън, е най-полезна за консолидиране на спомените, които се образуват по време на будност точно преди лягане.

Когато мозъкът влезе в етапа на бавен сън, неговите клетки синхронизират работата си

В същото време, кратките периоди на неактивност се редуват на всеки 0,5 секунди с проблясъци на активност, които се отразяват под формата на пикове на електроенцефалограмата. За да се образува връзка между думата на родния език и псевдодумата, трябва да бъдат изпълнени две условия: няколко думи трябва да се повторят няколко пъти, така че втората дума да попадне в момента на избухването на мозъчната дейност по време на бавен сън. Учените добавят, че по време на теста се наблюдава максимална активност в хипокампуса и мозъчните области, свързани с речта. Същите части на мозъка са активни по време на обучение, докато са будни, а хипокампусът играе ключова роля в тези процеси. Това означава, че тези мозъчни структури участват във формирането на паметта, независимо дали човекът е буден или заспал, изясняват изследователите.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.