Pages Menu
Categories Menu

Стресът е заразен и променя работата на мозъка

Учените са открили, че стресът е не само „заразен“ за другите, но и променя мозъка на клетъчно ниво

Учените са открили, че стресът е не само „заразен“ за другите, но и променя мозъка на клетъчно ниво

В ново проучване, екип от учени от Медицинския университет в Калгари установи, че стреса, предаван от нас на други хора, може да промени нашия мозък на клетъчно ниво точно както прави и нашият стрес.

Един експеримент, проведен при мишки, потвърди тези данни. Той също така показа, че продължителната експозиция на мозъка на жените на стрес се намалява след социално взаимодействие, но този ефект не се наблюдава при мъжете.

„Стресовите промени в мозъка са в основата на много психични заболявания, включително ПТСР, тревожни разстройства и депресия. Последните проучвания показват, че стресът, подобно на други силни емоции, може да бъде заразен за другите”, обяснява Хайдеп Бейнс, професор в катедрата по физиология и фармакология.

Учените изследвали ефектите на стреса върху двойка женски и мъжки мишки. Те отстраниха една мишка от всяка двойка и я подложиха на лек стрес, преди да я върнат при партньора ѝ. След това те изследват отговорите на специфична клетъчна популация, по-специално CRH-невроните, които контролират мозъчната реакция на стреса при всяка мишка в двойката. Оказа се, че тези клетки се променят по същия начин, както при мишките, подложени на стрес, и в неговия партньор.

„Трябва да се отбележи, че CRH невроните на тези мишки, които не са били подложени на действителен стрес, показват промени, идентични с тези, които открихме при мишки, които са били подложени на стрес“, казва водещият автор на изследването Тони-Лий Стърли.

Екипът от учени използва оптични генетични подходи за проектиране на тези неврони, така че те могат или да се “включат”, или да се “изключат”

Когато учените са изключили тези неврони от партньора на стресовата мишка по време на техния сношение, стресът не се предава на партньора.

Оказа се, че активирането на CRH невроните стимулира химически сигнал – производството на така наречения „алармен феромон“, който уведомява други индивиди. Партньор, който е получил този сигнал, може на свой ред да уведоми другите членове на групата. Това разпределение на стресовите сигнали разкри ключов механизъм за трансфер на информация, който може да бъде от решаващо значение за формирането на социални връзки при различните видове.

Друго предимство на социалните връзки е тяхната способност да смекчат ефектите от нежеланите събития

При женските мишки, продължителността на ефекта на стреса върху невроните на CRH е значително намалена при общуване с ненапрегнати партньори. Този интересен ефект обаче липсва при мъжки мишки.

Бейнс предполага, че същите ефекти могат да присъстват и при хората. „Ние лесно съобщаваме нашия стрес за другите, понякога дори без да го знаем. Има дори доказателства, че някои симптоми на стрес могат да се появят в семейството и близките на тези хора, които страдат от ПТСР. От друга страна, способността да се усети емоционалното състояние на друг човек е ключова част от създаването и изграждането на социални връзки. ”

Това изследване показва, че стресът и социалните взаимодействия са неразривно свързани. Последиците от тези взаимодействия могат да бъдат дълготрайни и да засегнат други дори след известно време след стресовия ефект.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.