Pages Menu
Categories Menu

Стресът ускорява разпространението на рак

Стресът е причина за много заболявания. Той провокира не само постоянно напрежение в организма, но и някои животозастрашаващи болести

Стресът е причина за много заболявания. Той провокира не само постоянно напрежение в организма, но и някои животозастрашаващи болести

Стресът е причина за появата на ракови тумори и връзката между двете състояния отдавна е доказана. По-рано, учените са предполагали, че има връзка между стреса и рака, а сега смятат, че са открили механизъм на психологическо влияние върху ускореното развитие на злокачествени тумори.

Много жени вече са уплашени от самата фраза „рак на гърдата“. Ако често изпитвате такива негативни преживявания, това може да предизвика нервни разстройства. За съжаление, както сега са открили учените, нервните сривове и стреса ускоряват разпространението на онкологични тумори. Това е особено опасно, тъй като според статистиката по-голямата част от пациентите с рак на гърдата в различни периоди на лечение страдат от депресия и хроничен стрес.

Учени от Университета на Илинойс публикуваха експериментални данни, които проведоха на лабораторни мишки и хора. В резултат на това те откриха хормон на стреса, който задейства най-опасния механизъм за разпространение на рак в организма. Името на този хормон е епинефрин, и именно той, както пишат изследователите, „започва цяла каскада от биохимични реакции, които насърчават растежа и метастазите на рак на гърдата.

Преди науката не знаеше подробностите за връзката между стреса и рака. Сега този механизъм на ефектите на хроничния стрес върху раковите стволови клетки стана ясен. Проблемът с такова въздействие на стреса е, че стволовите клетки, засегнати от този механизъм, ще възпроизведат рак и метастази, дори ако всички болни клетки в тумора са били преди това отстранени.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.