Pages Menu
Categories Menu

Тъмната страна на щастието

Постоянното преследване на щастието всъщност ни прави… нещастни


В последните десетилетия настъти златна ера в изучаването на щастието. Все по-често учените задават въпроса за същността на това явление и питат какво именно прави човека щастлив.

Група учени от различни страни доказват, че съвременното преследване на щастието всъщност вреди на хората. Изводът им е, че щастливите не само не ценят времето, те са още и доверчиви, по-малко убедителни, по-невнимателни и прекалено безгрижни. Освен това „окрилените” хора губят способност за детайлен анализ на случващото се и за систематично мислене.

Екип от психолози от Университета в Йейл доказва, че преследването на щастието може да има неприятни последствия. Колкото по-голямо внимание отделяте на щастието, толкова повече го очаквате и толкова по-силно сте разочаровани. Прост пример е рожденият ден.

Още от деца родителите ни внушават вълшебството и неповторимостта на този момент. Но с израстването разбираме, че все по-малко „вълшебства” ни се случват на този ден. Освен това с всяка година празникът ни носи по-малко ярки емоции (в сравнение с детството), което дава повод за постепенно разочарование.

След това настъпва момент, когато човекът вече не е способен да усети „празничното настроение”: той знае, че няма да има „вълшебство”.

„Поставили сме щастието под микроскоп, както правим с всяко друго психическо състояние – казва мистър Грубер, доцент по психология в Йелския университет, инициатор на изследването. -Установихме, че щастието има и „тъмна” страна.“

Грубер и колегите му не твърдят, че щастието е вредно: „Щастието има дълъг списък от преимущества. Положителните емоции способстват за творческо мислене, физическо и психическо здраве – констатират учените в своя доклад, – В същото време, щастието е полезно в едни ситуации и вреди в други. То е добро, когато е с мярка, но когато е в излишък, се превръща в отрова.“

Изследователите смятат, че е глупаво да се мисли за щастието като за пълно благо, тъй като то може да стане причина за много проблеми.

ИДЕАЛНОТО НИВО НА ЩАСТИЕТО

Съществува ли то? Това е философски въпрос, на който търсят отговор учени от Университета във Вирджиния, начело с Шигеро Ойши. Те изучават влиянието на нивото на щастието върху успеха в различни области на човешката дейност. Най-високите показатели, естествено, са очаквани в личните отношения.

 

Капките Стресовитал помагат за нормалното функциониране на нервната система. Подходящи са при състояния на панически атаки, стрес, леки депресии, безсъние, апатия и други.

Дозировката е за 30 дни.
Взимат се два пъти на ден по 30 капки дневно.
Капките се разтварят във вода или друга течност. Поръчайте СЕГА!
Цена на една доза – 39лв.
При поръчка на две дози цената е 73, спестявате 10 лв. ДОСТАВКАТА Е БЕЗПЛАТНА.
За информация и поръчки 02/850 21 76 , 0887/599 268 или на имейл stresovital@gmail.com

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.